FEATURE

炉匠 -TAKUMI-

t01

t02

t03_1

t03_2

t04

上海の複合商業施設「陸家嘴ifc国金中心商場(IFCモール)」4階にある炉端焼き専門店「炉匠-TAKUMI-」のリニューアル。荘厳な面持ちのファサードと竹のアーチの廊下が店内への期待感を膨ませる。店内は2フロアあり、1階は素材感を押し出した豊かな和の表情を感じられる空間。カウンターに囲われた囲炉裏が、客席の視線を集めるステージのような空間になることを意図した。またカウンター上の躍動感のある下がり壁が、穏やかに力強く燃える炎を思わせ、炉端の熱や佇まいを空間全体に広げる。一方、2階は静けさとゆとりを感じる場所に。1階のにぎやかな空間と2階の落ち着いた空間が、動と静の異なる楽しみ方を演出し、“炉端”ならではの風情を感じられる店となった。(佐藤しげる/DESIGN LABEL KNOT

 

「炉匠 -TAKUMI-」
所在地:IFC Mall, 8 Century Ave, LuJiaZui, Pudong Xinqu, Shanghai Shi, 中華人民共和国
オープン(リニューアル):2017年1月
設計:DESIGN LABEL KNOT 佐藤しげる
床面積:1階245.4㎡ 2階88.6㎡
客席数:1階48席 2階26席

 

A renewal project of Japanese‐style barbecue restaurant “Takumi Robata & Sake Bar” located on the 4th floor of a commercial complex in Shanghai “ifc Mall”. A magnificent façade and a hallway with a bamboo arch raise customer expectations for the store. The store has 2 floors, and the 1st floor represents the rich Japanese sense by emphasizing texture of materials. A sunken hearth surrounded by a counter was set to create a space like a stage gathering the gaze of audiences. In addition, a clipped ceiling with lively dynamism above the counter reminds guests of a gently yet strongly burning flame, spreading the heat and appearance of the hearth throughout the space. On the other hand, the second floor is a place where guests can feel tranquility and comfortableness. The vibrant space on the first floor and the calm space on the second floor produce different ways of enjoying both dynamic and static atmospheres. This is the store where guests can experience the unique feeling of the “hearth-side” that combines the bustling and tranquility. (Shigeru Sato / DESIGN LABEL KNOT)

 

【Takumi Robata & Sake Bar】
Location: IFC Mall, 8 Century Ave, LuJiaZui, Pudong Xinqu, Shanghai, China
Open (Renewal): Jan. 2017
Design: DESIGN LABEL KNOT Shigeru Sato
Floor area: 1st floor 245.4㎡ & 2nd floor 88.6㎡
Capacity: 1st floor 48 seats & 2nd floor 26 seats

 

这是位于上海综合商场“陆家嘴IFC国金中心商场”内日本炉边端烧烤餐厅“炉匠炉端烧・酒”的改装计划。庄严的入口及竹拱门走道让客人心中充满期待。店内有2个楼层,1层我们强调原材料的味道,客人会感受到丰富的日本风格。地炉边被吧台围绕,我们计划将其地炉边作为众人注目的舞台。
吧台上面设有生气的垂璧,让客人想到熊熊的烈火,地炉的热度和样子展开到整个空间。2层作为宁静及宽裕的空间。1层热闹及2层平静,演出“动”和“静“都具有的空间。我们打造出了客人能感受到地炉边特有情趣的空间—— 兼有热闹及清静。(Shigeru Sato / DESIGN LABEL KNOT

 

【炉匠炉端烧・酒】
地址:上海市浦东新区陆家嘴世纪大道8号国金中心商场(近银城西路),中国
改装开张:2017年1月
室内设计:DESIGN LABEL KNOT Shigeru Sato
实用面积:1F:245.4平米  2F:88.6平米
席位数:1F:48, 2F:26