カウンターメインの鉄板焼屋の計画である。このお店にオーナーは当初より「向日葵」と命名されていた。私たちはこの店名からイメージを膨らませていった。
計画場所は種々様々なネオンで彩られた繁華街に位置し、各々のお店が華やかさを持って密集している。この場所で私たちは色彩溢れる街の中にありながら色や光による表層的な華やかさではない提案をしたいと考えた。向日葵というと青い空の下、沢山の黄色い大輪を咲かせているのをイメージするが、私たちが行き着いたのは夜の街にふさわしい「月夜に凛と咲く一輪の向日葵」である。鉄・木材・ガラス・石をすべて漆黒の素材で空間を構成し、素材の質感やイメージする温かみや冷たさなど、素材本来が持つポテンシャルを引き出し、それらが調和して華やかさを放つ空間を目指した。
色や電飾で厚化粧された華やかさとは一線を引く空間の中、鉄板の上には上質な食材が手際よく調理されていく。素材の力強い質感と繊細な陰影の世界。鉄板から放たれる炎と音と香り。漆黒の空間に身を包まれ、各々様々な想いをはせる豊かな時間が流れる場所ができたのではないかと思う。(PROCESS5 DESIGN)
「鉄板焼 向日葵」
所在地:大阪府大阪市北区曾根崎新地1-5-4 岩伸スプレッドビル3-D
オープン:2017年7月
設計:PROCESS5 DESIGN
床面積:24.98㎡
Photo:YFT 山田圭司郎
This is a plan for a counter-style teppanyaki restaurant. The store was originally given the name “Himawari” (sunflower in Japanese) by its owner. Using this name, we created an image of the store.
The planned location was positioned alongside other flashy stores on a bustling city street lit up by various types of neon lights. We thought that we would utilize the vividness of the streets to propose a design that incorporated a superficial illumination using various lights and colors.
When you think of sunflowers, you probably have an image of many large yellow flower blooming under a blue sky, but what we had in mind was “a single sunflower beautifully blooming under a moonlit night,” which was suitable with the streets of the area during the night.
Iron, wood, glass, stone. Constructing a space using all jet-black materials, we aimed to draw out the potential of each of the materials, such as the texture and the warm or cool images that each of the materials could bring to the space and harmonize them to create a glamorous space.
While the space distinguishes itself from the glamorous side made up of colors and decorative illumination, the high quality ingredients are perfectly prepared on top of the iron plate.
It’s a world that combines the powerful textures of the materials and delicate shades.
The glowing flames and sounds and scents emitted from the iron plate.
Surrounded by the jet-black space, we believe that we have created a restaurant where visitors can spend time and enjoy thinking about various memories.(PROCESS5 DESIGN)
【Teppanyaki Himawari】
Address: Osaka-city, Osaka, JAPAN
Open: July, 2017
Design: PROCESS5 DESIGN
Floor area: 24.98㎡
Photo: YFT Keishiro Yamada
这是一个以吧台为主铁板烧餐厅的设计。该餐厅最初由店主命名为“向日葵”。我们借由此名称发想出餐厅的初步轮廓。
餐厅的地点位于商店密集的繁华街道上,有着各种类型的霓虹灯。我们探索着在这条多姿多彩的街道上,该如何打造一种既能融入环境却又有别于一般单靠颜色或灯光来表现华丽气氛的设计。一般人们提到向日葵时,通常会联想到蓝天下绽放的黄色花朵的画面,但我们想到的是“一朵在月光下美丽地绽放的向日葵”,这个主题很适合这条街道夜晚的氛围。我们选用黑铁、黑色木头、黑色玻璃、黑色石材等所有黑色的材料来构建空间,利用材料本身的质感及所能带给空间冷暖温度,进而引发出每种材料的潜在特质,旨在创造一个具有良好协调性又华丽迷人的空间。
与一般用颜色或装饰照明来呈现华丽的方式划分区别,餐厅在铁板上以完美的技巧烹调高品质的食材;材料的强烈质感和纤细阴影的世界;从铁板发出的炽热的火焰、声音和香气。
我们自认为创建了一个被黑色空间所环绕,能够引发客人无限的想像并且享受时光的空间。(PROCESS5 DESIGN)
【铁板烧餐厅 向日葵】
地址:大阪府大阪市北区曾根崎新地1-5-4 岩伸SPREAD BUILD 3-D
开业:2017年7月
室内设计:PROCESS5 DESIGN
实用面积:24.98㎡
摄影:YFT 山田圭司郎