JAPANESE RESTAURANT Robata Dining AN

ホーチミン市最大の繁華街Lê Thánh Tôn通りにある「炉端 あん(Robata Dining AN)」の1坪の物置を、インスタ映えするスポットにリノベーションし、繁華街全体の活性化を図ることを目的としたプロジェクトです。Lê Thánh Tôn通りは、飲食店、風俗、バー、ホテルしかない日本で例えると新宿歌舞伎町のような場所ですが、店舗がせっかくメインストリートに面しているのに、ファサードの2階部分は物置として利用していたため、非常に面白みに欠けた表情をしていました。そこで、通行人に対しファサードでインパクトを与えると同時に有効活用できないか計画しました。
日本料理屋は海外では2つのパターンあると考えます。1つは日系の経営者でほぼお客さんが日本人。もう1つは外国人もしくはローカル経営でお客さんもほぼ全員ローカルと欧米人の2パターンです。今回この店は日系の経営者ですが、日本人以外のお客さんも行きたいと思わせる店にしたいと考えました。外国人が好む要素を取り入れ、「この店のこの席に座りたい!」という場所を演出しています。
デザインのテーマは「殿様の切腹」。殿様が最後に自分の部屋で命を絶つときの哀愁を表現しました。金色はお金持ちの象徴、赤は無念と悲しみの切なさを感じさせる血液の色、また刀をオブジェとして採用し、竹を割いて赤のLEDを挿入することで切腹をアートで表しました。家具はアンティーク材を採用し、時代性を演出することで外人の心を鷲摑みしたいと思いました。その他、外から写真撮影がしたくなる場所をつくることで、Lê Thánh Tôn通りのインスタ映えスポットを設けています。ここが待ち合わせ場所の目印になれば、同店舗だけでなく、通り全体を活性化させ、相乗効果を生むことが期待できます。
1坪のミラクルなリノベーションにより、ただの物置がLê Thánh Tôn通りの一番面白い場所に進化しました。(前田 護/SEMBA VIETNAM

 

「JAPANESE RESTAURANT Robata Dining AN」
所在地:QPJ4+C3 Bến Nghé, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam
オープン日(リニューアル):2020年1月8日
設計者名:SEMBA VIETNAM 前田 護
床面積:3.7㎡
席数:4席
Photo:DeconPhotoStudio 大木宏之

 

We renovated Robata Dining AN, located on the busiest shopping area in Ho Chi Minh City, Lê Thánh Tôn Street, into a photogenic spot perfect for social media as a part of a project to enliven the shopping street.
Lê Thánh Tôn Street is like a combination of Shinjuku’s Kabukicho with restaurants, red-light businesses, bars, and hotels. This restaurant has a great location on the main street, yet the veranda of second floor was being used as a storage space and was very boring to the eye. We planned to leverage the second floor to create a more impactful façade.
Usually Japanese restaurants in foreign countries fall into one of two patterns. One pattern is a Japanese-heritage owner with mainly Japanese customers. Another pattern is that a local or non-Japanese owner serves mostly local or Western customers. This restaurant’s owner is of Japanese heritage but planned to attract non-Japanese customers too. We created a place with the elements non-Japanese like, for example, by creating seats they want to sit in, etc. The design theme is “seppuku of the lord.” We expressed the emotions a lord would have when he takes his own life in his own room. Gold represents wealth, while red expresses regret and the pain of sadness, while also being the color of blood. Katanas are also used as objects. We split bamboo and inserted a red light into them to express seppuku via art also. The furniture is made of antique materials to create a feeling of the era and also appeal to non-Japanese. By creating a photo spot on the outside of the restaurant, we created an Instagrammable spot on Lê Thánh Tôn Street. If it becomes a meeting spot, not only will the restaurant reap the benefits, but so will the entire street, creating a synergetic effect. The renovation of this 3.3 m2 space evolved what used to be just storage into the most interesting spot on Lê Thánh Tôn Street. (Mamoru Maeda / SEMBA VIETNAM

 

【JAPANESE RESTAURANT Robata Dining AN】
Address:QPJ4+C3 Bến Nghé, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam
Open(renewal):Jan. 8th, 2020
Design:SEMBA VIETNAM Mamoru Maeda
Floor area:3.7㎡
Capacity:4 seats
Photo:DeconPhotoStudio Hiroyuki Oki

 

这是位于越南・胡志明市内最大的闹市Lê Thánh Tôn大街,一家日料餐厅“Robata Dining AN“一坪库房的改装项目,目标是将其库房变到打卡地,同时搞活周围闹市。
Lê Thánh Tôn大街本来只有餐饮店、酒吧、游乐店、酒店等等,像是日本新宿歌舞伎町似的。尽管该店铺面向大马路,但因门面二楼作为库房,而具有无聊的外观。因此我们规划用其门面设计给行人打击,同时要充分利用其场所的优点。
我们认为国外日料餐厅有着两种模型。第一,经营者是日资,顾客大部分都是日本人。另一个,经营者是外国人或当地人,顾客也是外国人或当地人。虽然这家店是日资经营,但我们希望除了日本人以外其他的都要过来。于是采用了外国人喜爱的因素,营造出“我愿意坐在这家店里这个座位!”的地方。
我们以“武士领主的切腹自杀”为设计主题,表现武士领主在自己的房间里自杀时的悲哀。采用了金色作为财主的象征;红色作为表现悔恨和悲哀的血液;刀剑作为艺术作品。劈竹子,里面设置了红色的LED灯,用艺术品表现切腹自杀。家具采用了古董材料,通过演出时代性,我们想抓住外国人心理。另外,为了于Lê Thánh Tôn大街铺设打卡地,我们打造出行人不由得拍个照的地方。如果这里成为约会点的标志,除了该店铺整条路都会热闹,也能产生相乘效果。
通过1坪的奇迹装修,一般的库房变成了路上最有意思的地方。(前田护/SEMBA VIETNAM

 

【日料餐厅 JAPANESE RSTAURANT Robata Dining AN】
地址:QPJ4+C3 Bến Nghé, District 1, Ho Chi Minh City, 越南
改装开幕:2020年1月8日
设计:SEMBA VIETNAM 前田护
实用面积:3.7㎡
席位数:4席
摄影:DeconPhotoStudio 大木宏之

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