大阪・梅田&心斎橋店、東京・渋谷店に引き続き、全国展開の一店をお手伝いさせていただきました。今回は、同店初となるイートイン、カフェ機能を併設した店舗となり、物販兼飲食店として、焼きたてチーズタルトをその場で提供する店舗となっています。
設計上のポイントとして、他店同様、撹拌から焼き、焼き印、仕上げ、梱包、提供までの一連の作業の様子を店内外へ向けてステージ化することで、並んでいるお客様が順序よく見られ、さらにエンターテインメント性を加味して、キャッチーかつデザイン的な導線計画を模索しました。
曲線のPABLOラインはブランドニュアンスを残しつつ、今回は、外装から大胆に曲線の交差感をトンネル状に連続させ、レイヤー感のあるデザインをベースに、植物などのナチュラルな要素を積み重ねながら、柔らかくも印象性のある“パブロの郷”を意識しました。(小松﨑 充/Design Atelier 円舞)
焼きたてチーズタルト専門店「PABLO 姫路店」
所在地:兵庫県姫路市駅前町363-1 新フェスタビル1F
オープン:2014年4月23日
設計:Design Atelier 円舞 小松﨑 充
床面積:約149㎡
Photo:石橋マサヒロ
The fresh-baked cheese tarts store “PABLO” opened their new store in Hyogo area following Umeda & Shinsaibashi in Osaka and Shibya in Tokyo. We have continued to support their store expansion throughout the country. This time, they first had a function of eat-in café space with a food retail store. The store serves fresh-baked cheese tarts on site. The point of design is, like their other stores, to stage the process of making tarts: churning, baking, stamping, finishing, wrapping, and serving. We investigated a catchy and design-conscious guidepath plan with a taste of entertainment so that customers standing in the queue can see and enjoy the making process in order. We created curve lines again that are the characteristics of “PABLO” store. But this time, we made a sequence of intersectional curve lines from the façade to the inside of the shop like a tunnel, based on layer design. In addition, by piling up plants as natural factors, we established soft but symbolic “The world of PABLO”. (Mitsuru Komatsuzaki / Design Atelier rondo)
【Fresh-baked cheese tart store “PABLO Himeji”】
Location:Shin FESTA Building 1F, 363-1, Ekimaecho, Himeji-shi, Hyogo
Open:Apr. 23rd, 2014
Designer:Design Atelier rondo Mitsuru Komatsuzaki
Floor area:approx. 149㎡
Photo:Masahiro Ishibashi
PABLO
http://www.pablo3.com
Design Atelier 円舞
http://www.rondo-design.jp