銀座の真ん中に以前からそこにあったかのように街になじみつつ、特別な空気を放つ場所ができた。施主のオーダーは、1階にコーヒー豆の高級贈答ショップ、2階に焙煎ファクトリーをつくり、その世界観が表れるような建築外観のデザインをするというもの。農園のある「ハワイ」というコンセプトを表現するため、様式を用いた権威的な外観ではなく、通りに対して開放的なデザインとし、コーヒーの香りが通りにも流れてくるような贅沢な空間づくりを目指した。吹き抜けに設置した7.3mの壁面緑化は、街に新しい景色を提供し、店内に穏やかな空気感を産んでいる。またファクトリーとショップをつなぐオリジナルのリフトやハワイアンコアを使ったカウンターは、ブティックロースターとしてのこだわりやシズル感を出す演出にもなっている。(宮里貴司/A.N.D.)
「TORIBA COFFEE 銀座本店」
所在地:東京都中央区銀座7-8-13 Brown Place 1,2F
オープン:2014年4月25日
設計:A.N.D. 小坂 竜 宮里貴司
床面積:1F売り場/52㎡(その他13㎡) 2Fファクトリー/50㎡
客席:試飲スペースにスタンディングのみ
Photo:ナカサ&パートナーズ
The new place was born in the center of Ginza area. The coffee shop “TORIBA COFFEE” has a unique character but at the same time blends right in with the surroundings just like it has been here for a long time. The owner requested us to create a high quality coffee beans shop on the 1st floor and a roasting factory on the second floor and he wanted exterior appearance to show the shop’s philosophy.
The shop’s concept is “Hawaii” with farms. In order to express this concept, we adopted a luxurious open design facing to a street and dismissed a traditional authoritarian figure. Due to this open design, people can smell the coffee even on the street. The 7.3 meters high green wall beside the atrium offers new scenery to the city and creates comfortable atmosphere in the shop. The original lift connecting the factory and the shop and the counter table made of Hawaiian Koa wood show up the taste and personality of the shop as a “boutique roaster”. (Takashi Miyazato / A.N.D.)
【TORIBA COFFEE Ginza Honten】
Location:Brown Place 1/2F, 7-8-13, Ginza, Chuo-ku, Tokyo
Open:Apr. 25th, 2014
Designer:A.N.D. Ryu Kosaka Takashi Miyazato
Floor area:1F retail space / 52㎡ (other 13㎡) 2F factory / 50㎡
Capacity:Only standing area in tasting space
Photo:Nacasa & Partners
TORIBA COFFEE
http://www.toriba-coffee.com
A.N.D.
http://www.and-design.jp
Nacasa & Partners
http://www.nacasa.co.jp