FEATURE

FT OFFICE

FToffice01
FToffice02
FToffice03
FToffice04
IT制作会社のオフィスをデザインしました。技術革新のスピードが早いこの業界では、組織規模の変化も早く、一つのオフィスに留まる期間も短くなっています。 そのため、本計画ではインテリアへの投資を抑えながらも、部屋ごとの要求を満たすべく、床・壁・天井の設えは最小限に留め、新たに計画した光の質の違いによって、特徴のある場所を創り出すことを意図しました。 エントランスには、木製天井のスリットから等間隔に鮮烈な光が降り注ぎ、来所者に強い印象を与えます。会議室の天井にはヒノキの角材を吊り、彫り込んだ内側を金色に塗装することで、そこからこぼれ落ちる光が木製天板を鮮やかに浮かび上がらせます。 執務室は、全体的に可変性の高い照明計画としましたが、ハイカウンターが設置された壁面は、ハーフシルバーランプの光で間接的に柔らかく照らされています。 こうして、光によって多様な環境を創り出すことで、活発な議論や集中した個人業務、集中の合間のリラックスなど、オフィスに必要な様々な行為を誘発させることを期待しました。
(小川裕之/小川都市建築設計事務所

「FT OFFICE」
所在地:東京都港区
開設:2015年9月
設計:小川都市建築設計事務所 小川裕之 岡本恵利佳
床面積:138㎡
Photo:吉次史成

 

We have designed an office for companies that make telecommunications related products. In this industry where technological innovation comes very fast, the change in scale of organizations also comes quickly and the period where they can be confined to 1 office is short. Therefore in this design, in order to fulfill the requirements for each room yet cut back on investment on the interior, I have designed it so that floor, wall, and ceiling installations are kept to a minimum and have created distinct spaces through differences in newly-designed lighting. In the entrance vivid light pours down in intervals from slits in the wooden ceiling to leave office visitors with a strong impression. Square beams of hinoki lumber hang from the ceiling of the office, and as the carved interiors are painted in a gold color, the light that falls through is reflected brightly on the surface of the wooden counter tops. Though the whole of the office itself is designed with highly-versatile lighting, the high counters attached to the walls are indirectly and softly bathed with the light of half-silver lamps. Through creating diverse environments using lighting in this way, you can expect to induce the various activities required by your office such as active discussion, concentrated individual work, and intermittent relaxation during breaks.

【FT OFFICE】
Location: Minato-ku, Tokyo, Japan
Open: Sep, 2015
Designer: Hiroyuki Ogawa Architects Inc. Hiroyuki Ogawa Erika Okamoto
Floor area: 138㎡
Photo: Fuminari Yoshitsugu