FEATURE

銀座 蔦屋書店

t2t3

t5_1

t5_2

t0

t9

t10

t6

t7
「日本文化とアートが交差する」「研ぎ澄まされた美意識や生きるエネルギーに満ちた文化、アートと共に暮らす生活を提案する」をコンセプトに、約6万冊の関連書籍が集積され、世界一のアート書店を目指している、銀座 蔦屋書店。店内は、銀座の街をそのまま縮小したような路地構成が全体計画の基盤となっている。櫓をモチーフにした、自然光が入る6mの吹き抜け空間では、展覧会やイベントが行われる他、ギャラリーや書棚の中にも作品展示がされ、カフェにおいてもアートを身近に感じることができる。様々な用途、機能が一体となった全体計画を、いわゆる「用の美=日本の美意識」と考え、様式や装飾を無くすことでアートの背景となる空間とした。動線は様々な空間的「内と外」の連鎖を生み、その中間的な場所を、それぞれ路地空間で繋いでいる。そして、用途や建築の骨格(構造)に沿った「大きな整理」として、秩序だった空間に対して「小さな外し」を与えることで、人の目線やカテゴリーに緩やかな変化を加えた。小さな外しとは、垂直水平に対する斜線であったり、合理的な全体像に対する、非合理的、感覚的な違和感を与えるような要素である。それらは日本的な考え方をもとに、伝統と現代を横断した、日本文化の再解釈の試みだ。そして、これはまさに「銀座 蔦屋書店」がこれからも変化しながら発信していくことを表現している。(米谷ひろし/TONERICO:INC.

 

銀座 蔦屋書店
所在地:東京都中央区銀座6-10-1 GINZA SIX 6階
オープン:2017年4月20日
設計:TONERICO:INC. 米谷ひろし 君塚 賢
床面積:1862.60㎡
Photo:ナカサアンドパートナーズ

 

GINZA TSUTAYA BOOKS aims to be the world’s number one art book store with about 60,000 art related books, based on the concept “the place where Japanese culture and art intersect” and “proposing life with culture and art filled with sharpened aesthetic sense and living energy”. The structure of alley like a scaled down Ginza city is the foundation of the overall plan. A design motif of the six meters high open ceiling space is a tower where natural light comes in and exhibitions and events are held. Various art works are exhibited also in galleries and book shelves. Even in the café, visitors can have a feeling of closeness to art. Considering the overall plan mixed with various functions as “the beauty of use = Japanese aesthetic sense”, we eliminated decorations as much as possible and created a space as the background of art. We connected various spaces and intermediate places with alley spaces. Besides, we gave “small miss” to well-organized space that has “large sorting” along the structure of use and architecture. Small miss is a diagonal line to the vertical or the horizontal or a factor that gives a sense of irrational and sensational discomfort to a rational overall image. This is an attempt to reinterpret the Japanese culture getting across the tradition and the present age. This challenge is also exactly expressing that “GINZA TSUTAYA BOOKS” will continue to change itself and transmit its idea. (Hiroki Mitsuya / TONERICO: INC.)

 

GINZA TSUTAYA BOOKS
Location:6-10-1, Ginza, Chuo-ku, Tokyo
Open:Apr. 20th, 2017
Designer:TONERICO:INC. Hiroshi Yoneya Ken Kimizuka
Floor area:1862.60㎡
Photo:Nacasa & Partners

 

银座茑屋书店拥有6万多册书籍,目标是世界上第一名的“艺术书店“。他们的概念是“要成为日本文化和艺术的交叉点”,“给大家建议带着敏锐审美观及精力充沛的文化;跟艺术在一起的生活。”整个设计策划是根据银座街道的,里面的通道好像都是缩小外面街道。有6米高的通顶空间的主题是“箭楼”,我们可享受透射的阳光,在那里他们会举办展览会或接触文化的活动。另外他们把艺术作品展出在展览室内、书架上,在书店里的咖啡厅我们也会感受艺术。像这样他们综合计划,我们认为他们要表示“用处之美”就是说“日本传统审美感“。为了把整个空间成为艺术的背景,尽量减少没用的装饰,使通道连接各个空间和此中间的地方。 此外我们按照各个空间的用途和结构来推行“大整理“,就给恰当的空间有些”小闲“,以免太井然。比如说垂直线和平行线当中的斜线,合理整体当中的不融洽的细节。这些表达方法是我们要跨越传统文化跟现代文化,再发现日本文化的挑战,意味着银座茑屋书店会继续改变,要不断地发新消息。(米谷ひろし/TONERICO:INC.

 

银座茑屋书店
地址:东京都中央区银座6-10-1 GINZA SIX 6F
开业:2017年4月20日
室内设计:TONERICO:INC. 米谷ひろし 君冢 贤
实用面积:1862.60平米
摄影:Nacasa & Partners

LIVNEX・NASTA 本社

a

b

c

3

4
生活提案カンパニー・NASTAを始め、住空間に関するさまざまな分野を統合するホールディングス・LIVNEX。そのCI計画と本社オフィスのインテリアデザインを担当しました。フロアを一つの敷地に見立て、広い緑の庭、同社のロゴと対比するアイコニックな赤い屋根を設けることで、オフィス全体がショールームとして機能するように計画しています。住宅を想起させる赤い屋根のエリアには、リビング・ダイニング・書斎をモチーフにしたスペースが用意され、ミーティングなどの業務に必要な機能を充足させています。グリーンのカーペットを敷いたワークスーペースには、木の塊のベンチ、物干し竿にヒントを得た照明器具、オリジナルデザインの柵を設置することで、より屋外らしさを感じられる設えとしています。(SAMURAI

 

LIVNEX・NASTA 本社
所在地:東京都港区新橋1-1-1 日比谷ビルディング2階
開設:2017年4月7日
ディレクション・デザイン:SAMURAI
インテリアデザイン:SAMURAI 佐藤可士和 齊藤良博 石渡菜央
床面積:675.8㎡
Photo:ナカサアンドパートナーズ

 

LIVNEX is a holding company that consolidates various fields related to living space including lifestyle proposition company, NASTA. We were in charge of their CI planning and the interior design of the head office. We created the entire office to function as a showroom by setting up a floor as one site with a large green garden and an iconic red roof that reminds visitors of the company’s logo. In the area of the red roof which evokes an image of house, a space in the motif of living, dining and study is provided, and it satisfies the function necessary for business such as meeting. The workspace with a green carpet creates more outdoor feeling by installing wooden benches, lighting equipment inspired by clotheslines, original fences. (SAMURAI)

 

LIVNEX・NASTA Head Office
Location:Hibiya Bld. 2F, 1-1-1, Shinbashi, Minato-ku, Tokyo Open:Apr. 7th, 2017
Direction & Design:SAMURAI
Interior design:SAMURAI Kashiwa Sato Yoshihiro Saito Nao Ishiwata
Floor area:675.8㎡
Photo:Nacasa & Partners

 

LIVNEX公司是一家包括NASTA等涉及家居环境各个领域的控股公司。这次就由我们负责他们的企业形象策划及他们总公司办公室的装修设计。 为了使他们办公室起到展示室的作用,我们采用了绿地红顶的设计——-宽阔的绿色庭园和象征他们企业标志的红色屋顶。 红屋顶的建筑物就像家一样,起居、用餐、放松,都有各自的空间,也适合办公。为搭配铺设了绿地毯的地板,特别选用木质长椅,像晒衣架的照明器具,独特设计的栅栏,给人以仿佛在露天工作之感。(SAMURAI

 

LIVNEX・NASTA 总公司
地址:东京都港区新桥1-1-1 日比谷大厦2楼
开业于:2017年4月7日
创意总监/设计:SAMURAI
室内设计:SAMURAI 佐藤可士和、齐藤良博、石渡菜央
实用面积:675.8平米
摄影:Nacása & Partners

茶禅華

z2
z3
z4 z5 z6

z1広尾の閑静な住宅街に佇む中華レストラン「茶禅華」は、元大使館員の住まいであった民家を改装し、わずか12席と個室2部屋のみで構成された、ラグジュアリーかつ落ち着いたダイニングだ。コンセプトは「和魂漢才」。これは平安時代中期に生まれた日本の思想上の言葉である。中国料理と日本料理の第一線で研鑽を積んだ料理長が、中国料理の大胆な「旨さ」、そして日本料理の滋味深い「美味しさ」の双方を引き出せるような新しい中国料理を、日本の食材、風土嗜好に合わせて提供する。
空間デザインを手掛ける立場として、この「和魂漢才」をどう表現すべきかというのが当初の課題であった。竹林に囲まれた外観を抜け、エントランスまで進むと、店名の由来でもある中国茶器のディスプレイと柔らかい光がゲストを出迎え、ダイニングエリアへと続く。店内は風合いのある漆喰、温かみのあるウォールナットの木、モルタルの壁など、極めてミニマムで質の高い素材を選定した。そこに照明計画による光と影、また、さり気ないディテールが加わることで、それらがより洗練された空間が生まれる。ティーカウンターとディスプレイの壁面には、この店を表現する風景となるように、中国の思想に基づいたフォルムを用いた。
我々が出した結論は、思想は空間だけで完結するのではなく、明確に形にすべきものでもないということ。空間がつくられた段階では未完成であり、そこに洗練された料理が並び、ハイエンドなおもてなしが一体となることで、ようやく見えてくるものなのかもしれないということだ。是非この店で「和魂漢才」の素晴らしさに魅了されてほしい。
(藤本泰士/DESIGN STUDIO CROW

 

茶禅華(さぜんか)
所在地:東京都港区南麻布4-7-5
オープン:2017年2月10日
設計:DESIGN STUDIO CROW 藤本泰士 末木なな子
床面積:180㎡
客席数:24席
Photo:長谷川健太

 

Chinese restaurant “sazenka” is a renovated fine dining restaurant which used to be an attache’s house. The concept is “mixture of Japanese spirit and Chinese talent”. The executive chef who studied at the forefront of Chinese and Japanese culinary fields provides a new Chinese cuisine that brings out both the flamboyant “taste” of Chinese cuisine and the deep “daintiness” of Japanese cuisine customized for Japanese climate, using Japanese food.
Our first challenge was how to express the concept “mixture of Japanese spirit and Chinese talent” as a spatial designer. The conclusion we reached is that the store’s philosophy is not complete in space only and should not be clearly formed. It is finally realized and becomes visible after sophisticated cuisine is set in space and high-end hospitality are integrated.
When guests pass through bamboo groves of the exterior, they are welcomed by the display of Chinese teaware which is also the origin of the store name and subdued light. We chose high quality and minimum materials such as plaster, walnut trees and mortar walls for the interior. By adding light & shadow based on the lighting plan and restrained details, more sophisticated space is produced. We also applied specila forms based on Chinese philosophy to the walls of tea counter and display. (Taiji Fujimoto / DESIGN STUDIO CROW)

 

sazenka
Location:4-7-5, Minamiazabu, Minato-ku, Tokyo
Open:Feb. 10th, 2017
Designer:DESIGN STUDIO CROW Taiji Fujimoto Nanako Sueki
Floor area:180㎡
Capacity:24 seats
Photo:Kenta Hasegawa

ISSEY MIYAKE – MILANO STORE

m10 のコピー

m0 のコピー

m1 のコピー

m3 のコピー

m4 のコピー

m5 のコピー「歴史と未来 ー浮遊する円盤ー」。歴史的な街並と建造物の外観、そして未来を象徴するアルミニウムを対比させることで生み出された空間。相反する時間を表現することで、その場所にしかない美しさがつくり出される。人は二つの時間に憧れを抱くのではないか。それは、まだ見ぬ未来と、長く培われた古い歴史である。
イタリア建築が建ち並び、ミラノの洗練された街並が続くモンテ・ナポレオーネ通り。その通りに隣接する19世紀の建築の中にこの空間はある。時を経てつくり出されたテクスチャーと、未来的な素材を対比させることで、異なる時間のコントラストを表現した。空中に浮遊する円盤状のアルミニウム彫刻は、透明感と特殊な色合いを持つ色彩を纏い、自然のエネルギーを象徴するグリーン、オレンジ、ブルーによって、まるで布のように染められている。そこには「ISSEY MIYAKE」のものづくりのように、テクノロジーと手仕事を融合させる考え方と調和したデザインが映し出されている。(吉岡徳仁、文責BAMBOO)

 

ISSEY MIYAKE – MILANO STORE
所在地:Via Bagutta 12, 20121, Milano
オープン:2017年3月14日
設計:吉岡徳仁
床面積:500㎡
Photo:Olivier Baco

 

“History and Future -a floating saucer-”. The store space is produced by contrast between historical city views & architectures and futuristic aluminum. A unique beauty is born from conflicting times. People admire two different times, namely, unseen future and old history.
There are many Italian style old buildings on the street, Via Monte Napoleone in Milan, Italy. The store is located in the 19th-century building near the street. I created contrast between two different times by comparing antique texture with futuristic material. The floating aluminum saucer in the air has transparency and special colors, being dyed in green, orange, and blue as if it were a textile. The space reflects the idea of ISSEY MIYAKE’s creation that is to fuse technology with handiwork. (Tokujin Yoshioka)

 

ISSEY MIYAKE – MILANO STORE
Location:Via Bagutta 12, 20121, Milano
Open:Mar. 14th, 2017
Design:Tokujin Yoshioka
Floor area:500㎡
Photo:Olivier Baco

アンリ・シャルパンティエ タンジョンパガーセンター店

h

h1

h2

h4

h5

h62017年3月、シンガポール経済の集積地、タンジョンパガーにオープンした洋菓子ブランド「アンリ・シャルパンティエ」の海外旗艦店。“The Patisserie Whole”をストアコンセプトに、ホールケーキのようにアンリ・シャルパンティエを“丸ごとぜんぶ”味わえる複合型トータルショップとして、日本で展開している従来の店舗とは異なる、全く新しいブランドイメージを纏った空間となった。
店内は、サロン・ド・テ、パティスリー、ギフトに加え、セルフカフェ、イートイン、サンドイッチ販売などで構成。現地の欧米人をメインターゲットに、ビジネス街の立地特性や多様化する需要に対応する新しいデザインとして“Black Is New Black”をコンセプトに据え、パリをイメージした艶感のあるブラックとゴールド、ホワイトを基調にしたシックな内装とした。
オペレーションスペースを囲うように店内を巡る吊りボーダー照明は、アイキャッチとして、また多彩な業態をアンリブランドとして一つにつなぐ役割を果たし、フードホールのような一体感を演出。ケース、カウンターをリースライン際に配置し、カフェスペースを区画内に取り込むことでカウンターを中心に回遊性のある動線をつくり、区画内に収まることなく環境通路もアンリ・シャルパンティエの世界感に取り入れることを意図している。(室谷丞一郎/ZYCC

 

アンリ・シャルパンティエ タンジョンパガ−センター店
所在地:7 Wallich Street Tanjong Pagar Centre Singapore 078884
オープン:2017年3月5日
設計:ZYCC 室谷丞一郎
施工:NOMURA DESIGN & ENGRG. (S) PTE LTD 木村隆一
照明計画:FORUM INC. 朝倉華子
特注照明:New light pottery 永冨裕幸
床面積:104.90㎡
客席数:47席
Photo:Differing Aspects Photography Sebastian Siah

 

 

In March 2017, patisserie brand “HENRI CHARPENTIER” opened their overseas flagship shop in Tanjong Pagar Centre, Singapore. Based on the store concept “The Patisserie Whole”, customers can experience the whole HENRI CHARPENTIER in this complex shop.
The store consists of “Salon de thé”, “Patisserie”, “Gift”, “self‐service café”, “Eating area” and “Sandwich-selling”. The store’s design concept is “Black Is New Black” that is newly developed to satisfy diverse demands and site characteristics. Targeting mainly local Western people, glossy black, gold and white colors are chosen for the interior with the image of Paris.
Hanging border lights surrounding the operational space integrate various business categories as one HENRI CHARPENTIER brand and also functions as an eye-catching gimmick. Case and counter are placed to edges of lease outline to create an ease of getting around in the store and take passages in to the world of HENRI CHARPENTIER. (Shoichiro Muroya / ZYCC)

 

HENRI CHARPENTIER  TANJONG PAGAR CENTRE
Location:7 Wallich Street Tanjong Pagar Centre Singapore 078884
Open:Mar. 5th, 2017
Design:ZYCC CORPORATION Shoichiro Muroya
Construction:NOMURA DESIGN & ENGRG. (S) PTE LTD Ryuichi Kimura
Lighting plan:FORUM INC. Hanako Asakura
Custom made lighting:New light pottery Hiroyuki Nagatomi
Floor area:104.90㎡
Capacity:47 seats
Photo:Differing Aspects Photography Sebastian Siah

江戸前 鮨 服部

服部04

服部02

服部07

服部01

「江戸前鮨服部」は、「日本の食文化である鮨を世界に伝えるおもてなしの店」をコンセプトとし、内装は天然素材にこだわって江戸の“粋”や、日本の“わび・さび”を表現。東京・六本木から、世界に誇れる寿司文化を、日本建築の伝統美と共に世界に伝えるための旗艦店としてデザインしました。店舗の顔となる8mの一枚板でつくられた無垢材カウンターは、木曽の営林署から切り出された樹齢約500年のヒノキの官材を使用しています。カウンター上の光天井は七宝、かさね竜胆(りんどう)、龍目(かごめ)など日本の伝統文様による組み木で構成。個室のテーブルには、福島県産のヒノキとケヤキの一枚板を使用し、漆塗りを施した和紙、金箔貼りの壁により雅な空間を演出しました。また、建具を開放して使用することで、個室からも寿司職人の技を楽しめるように計画しています。この空間を訪れるお客様が、五感で日本の寿司文化を感じられるような店舗に仕上がりました。(須藤雅志/インヴィ

 

江戸前服部
所在地:東京都港区六本木7丁目4-12 ジャスミン六本木ビル1階
開店:2016年8月17日
設計者:インヴィ 須藤雅志 山田大介
床面積:93㎡(うち厨房21㎡)
客席数:28席
Photo:志摩大輔

 

The concept of “Edomae Sushi Hattori” is “the restaurant that shows Japanese food culture to the world with the mind of Omotenashi (hospitality in Japanse)”. The interior design expresses “Iki (smartness)”of Edo(Tokyo’s old name) and “WabiSabi (traditional Japanese beauty)”by using exquisite natural materials. The store was designed as a flagship store to transmit sushi culture and Japanese architectural beauty from Roppongi, Tokyo. We created an 8 meter counter table from 500-year-old solid Japanese cypress. The ceiling above the counter is made with traditional lattice works. The store has a gracious private room where a table is made of Japanese cypress & zelkova and walls are covered with lacquered Japanese paper and gold foil. When guests open the door of the room, they can watch and enjoy sushi chef’s techniques. We created the space where visitors can feel Japanese sushi culture through five senses. (Masashi Sudo / INVI)

 

Edomae Sushi Hattori
Location:Jasmine Roppongi bld. 1F, 7-4-12, Roppongi, Minato-ku, Tokyo
Open:Aug. 17th, 2016
Design:INVI inc. Masashi Sudo Daisuke Yamada
Floor area:93㎡ (including 21㎡ kitchen area)
Capacity:28 seats
Photo:Daisuke Shima

opposite cellar

o6o1o3o4o5 北京市三里屯地区に建つインターコンチネンタルホテル内のバー。クライアントの要求は「昼間はワインを販売、夜はバーとして運営する場所」であり、高級品から安価な品まで豊富にそろえる店舗。また、外国人も集まる立地のため、その富裕層をもてなす高級感を持った空間にしてほしいということであった。区画は、90㎡の面積で上階スラブまでの高さが4.8mある空間だが、鉄骨の大梁や、梁下の消防設備や排水設備の配管などが本来の空間のポテンシャルを下げてしまっている印象を受けた。また、簡単に解決しようと天井板を貼ってしまうと、せっかくの高さと開放感が損なわれてしまう。この問題点とオーナーから要求を昇華させた空間が実現できないものかと塾考した。
その矛盾を解消し空間を美しく解くためのキーワードは「空中に浮かぶワインセラー」。まず、存在感の強い鉄骨梁を覆うようにスティール角パイプで組んだスペースフレームのワインラックを吊るし、2.4mより上部の吹き抜け空間をワインラックで満たすことで梁の存在を弱めている。ラックと木パネルの連続で作られた全体立面は美しいプロポーションを形成すると同時に、吊り式を採用したことでバーとしての十分な客席面積を実現している。壁面の仕上げは赤レンガタイル、樽を連想させる古材と黒鉄板、焼印が押された木箱木材の再利用など、よく連想されがちな「小洒落たワインセラー的情景」を意図的に再現した。
従来は床に置かれて整然と並ぶワインラックとボトルによる情景が、重厚感のある落ち着いた印象を与えるのに対し、それを反転させて上部から吊り上げ、更にワインセラー的世界から取り出すことで、別世界をつくり出し、訪れた人々にこれまでにない不思議な感覚と感動を与えている。(勝田規央/STUDIO+0601

 

「opposite cellar」
所在地:中国北京市朝陽区三里屯南路1号 インターコンチネンタルホテル3階
オープン:2016年7月16日
設計:STUDIO+0601 勝田規央 江藤 廉
床面積:86㎡
Photo:広松美佐江(北京鋭景撮影)

 

This is a bar in InterContinental Beijing Sanlitun in China. In the day time the store sells wine and in the night time serves various drinks from casual to premium. As for the interior design, creating a luxuriousness was requested by the owner to welcome rich international guests. The site had 90㎡ floor area and 4.8 meter ceiling height. We found that huge iron beams, firefighting equipment, and drain facilities are too much outstanding and decreasing the potential value of the space. It was easy to hide them with ceiling boards but that could eliminate openness. We sought the way to solve this problem and satisfy owner’s request.
The keyword for the solution is “Wine cellar in the air”. Wine racks made of steel pipes were hung from the ceiling surrounding the beams. The open ceiling space above 2.4 meters are filled with the wine racks, keeping enough space for guest seat areas. Reclaimed wood, black iron boards, and branded wooden boxes create an aura of “fancy wine cellar”. By placing wine racks and bottles in the air, that are usually on the floor, we successfully created the store that gives wonderful impressions to the guests. (Norio Katsuta / STUDIO+0601)

 

【opposite cellar】
Location:InterContinental hotel 3F, No. 1 South Sanlitun Road, Chaoyang District, Beijing, China
Open:Jul. 16th, 2016
Designer:STUDIO+0601  Norio Katsuta  Ren Eto
Floor area:86㎡
Photo:Misae Hiromatsu

GALLO GARAGE

g7 g2

g3

g4

g5

g6
神戸・三宮、飲食店がひしめき合う狭いエリア。肉ビストロ「GALLO GARAGE(ギャロ ガレージ)」はその中で、一歩前に出た若きオーナーの“毒”ある3店舗目だ。デザインをするにあたり、遊びのある淫靡さを最も意識した。カウンターとビックテーブルを潔くシンプルなレイアウトにすることでマテリアルを強調。真鍮に鋲打ちしたカウンター、床には黒皮鉄板のフローリング、アンティーク品と縞鋼板を組み合わせたビックテーブルを設置。壁と床には躯体モルタルを用い、固く強いイメージを演出し、同時に壁面の装飾やビジュアルにより、ユーモアと優しさをプラスした。これらのアンバランスな要素を組み合わせることで、バランスのとれたにぎわいのある空間が生まれた。(キンヒロアキ/undesign

 

「GALLO GARAGE」
所在地:兵庫県神戸市中央区北長狭通2-5-17 メープル三宮 3階
オープン:2016年12月22日
設計:undesign キンヒロアキ
床面積:63.5㎡(うち厨房14.0㎡)
客席数:22席
Photo:ナカサ&パートナーズ

 

 


The small area in Kobe-Sannomiya where many restaurants are packed. The meat bistro “GALLO GARAGE” in here is a young owner’s challenging store that contains “poison”. To start panning the store’s design, we paid the biggest attention to playful eroticism. We emphasized materials through simple and straightforward layout of counter and big table. The brass counter is decorated with studs. The big counter made with antique item and checkered steel plate is placed on the bare black steel floor. Mortar walls and floors give hard and strong impressions yet decorations and visual expressions add humor and softness. We coordinated unbalanced items carefully and created the balanced bustling space. (Hiroaki Kim / undesign

 

【GALLO GARAGE】
Location:Maple Sannomiya bld. 3F, 2-5-17, Kitanagasa-dori, Chuo-ku, Kobe-shi, Hyogo
Open:Dec. 22nd, 2016
Designer:Undesign Hiroaki Kim
Floor area:63.5㎡(including kitchen area 14.0㎡)
Capacity:22seats
Photo:Nacasa & Partners

Möbius loop production office of unbot inc.

u9
u3 u4 u5 u6 u7 u8上海で情報技術サービスを扱う「unbot」社のオフィスデザイン。IT業界は、物凄い速さで技術が更新され、企業のサービスや体制も随時変化を求められています。また、IT業界の人々にとって直接的なビジネスコミュニケーションが改めて重要になっています。そのことからunbot社のオフィスにも将来の変動する市場や提供するサービスに合わせた柔軟性、さらに誰もが集い対話できる気負わないリラックスした環境、さまざまなコミュニケーションを生むことに対応できる空間が求められました。これには、かけがえのない事業パートナーであるスタッフが、日々創造的で心身共に健康であるようにとのunbot代表・中町氏の願いも込められています。
unbotの企業理念は、顧客へ素晴らしいサービスを提供し、その結果の記憶を数多く残し、それをまた新しい課題に向き合うエネルギーに変え、限りのないサイクルをつくること。そこからデザインコンセプトは、メビウスの「無限の輪」を採用。社内で創造、交換、製造、成功、挑戦の無限のサイクルが生まれるように席配置がシームレスなゾーニング計画をしています。
また、人は企業を支える根本的な支柱であり、人の成長は企業の成長でもあります。それは樹木が茂り森を形成する成長過程に酷似しています。彼らは成長する為に多くの課題を共に乗り越え、その経験と時間と共に絆もより強くなります。その成長と絆のシンボルとして “菩提樹”をデザインに取り入れました。
Mobiusの輪のようにさまざまな創作やコミュニケーション、素敵な思い出が限りなく生まれ、樹木が森となるようなunbot社の繁栄を願います。(勝木知寛/PRISM DESIGN、文責BAMBOO)

 

「Möbius loop production office of unbot inc.」
所在地:中国上海市長寧区鎮寧路456弄 上海愚園里創意園D棟2楼
オープン:2017年3月27日
設計:PRISM DESIGN 勝木知寛
床面積:440㎡
Photo:Studio W Wataru Ishida

 

PRISM DESIGN provided an office design for UNBOT—an information technology service company. In IT industry, technology is renewed in a very fast speed. So that the scale of a company would also expands quickly. That requires the office design to leave the elasticity space for the future expansion. Also, communication is significantly important for people in IT industry. The easier a conversation would be held, the more productive people would work here. In this design, we’d like to create a space that could accommodate both various communicating and relaxing atmosphere to release the stresses from work. So that staff would be much more creative and cooperative. UNBOT’s policy is letting customers leave with infinite of great memories for their cooperation and always facing new challenges. Therefore in this design, we used the “infinity” concept of Mobius circle. An infinite cycle was designed in the office as a symbol of creation, exchange, manufacturing, success and challenge. Individuals are the fundamental support of a company and each person’s growing path were extremely similar to the growing of trees. They both suffered a lot to grow up, while they also becoming stronger with time passing by. So that we used “tree” as a symbol of the columns. A Mobius circle, made by groups of excellent staff, various conversations and infinite wonderful memories, was PRISM DESIGN’s best wishes for UNBOT’s new office.
(Tomohiro Katsuki / PRISM DESIGN)

 

【Möbius loop production office of unbot inc.】
Location:2nd floor – TOWER_D ,No.465 J Zhenning Road,Changning District,Shanghai,China
Open:Mar. 27th, 2017
Designer:PRISM DESIGN Tomohiro Katsuki
Floor area:440㎡
Photo:Studio W Wataru Ishida

3 / 3812345...最後 »