タグ別アーカイブ: boutique

RUNNER CAMP Flagship Concept Store

a1 a2 a3

a4

a5

a6
RUNNERCAMPは、上海発のランニングライフスタイルとプラットフォームを提供するスポーツブランド。デザイン面ではUrban Athleticsをテーマに、上海市の旧租界地区浦西地区から浦東の高層ビルが立ち並ぶ高低差のあるエリアを、軽やかかつ爽やかに通り過ぎるイメージで、大きな階段によって表現。空間全体に渡って、街中にある一般的な工業用資材を主要素材に採用しています。ブティックのシステムユニットは、排水口に使用されるグレーチング格子で構成。その他にも吸音材や断熱材、コンクリートなどの工業資材を用いて機能性との調和を試みています。オペレーション面では、新設した階段が1、2階の容易な流動性を促します。1階は販売および自社開発のシューズ分析・コンサルティングエリア、2階はランニングに特化したジムトレーニング機能、LEDディスプレイを用いた大規模なインタラクティブエクササイズ、シャワールーム・ロッカーなどランナーのためのプラットフォームとなっています。都会のワーカー達は日の出、日没とともに走ります。ブランドカラーのオレンジはその様子を表現したものです。上海から、健康でスタイリッシュな新しいライフスタイルを提案しています。(勝木知寛/PRISM DESIGN

 

「RUNNER CAMP Flagship Concept Store」
所在地:Infinite Plaza Shopping Center L1W07/L2W0708,Lake Road 168, Huangpu District, Shanghai, China
オープン:2017年6月
設計:PRISM DESIGN 勝木知寛
設計協力;office coastline
床面積:1階268㎡ 2階375㎡
Photo:Alessandro Wang

 

This project is Collaboration Design by PRISM DESIGN and OFFICE COASTLINE. It is a design concept called Urban Athletics from a desire to run healthy and stylishly throughout the city of Shanghai.
As a design aspect, express as a large staircase in the space as if to go through lightly and refreshingly the difference in height of the Upper Highs in Pudong area from Puxi area of Shanghai the scenery. And get inspired from general industrial materials in the town as a material we are adopting it. Adopted gratings metal used at drains as the main unit, fusing UNIT, which is required for Boutique. And we use general industrial materials such as sound absorbing material, heat insulating material, concrete.
As for the management side, with the 1 / 2F double layer stacking cut out, 1F is a store and shoes consulting experience area, 2F is a runner’s platform such as GYM training function specialized for running, large space interactive exercise using LED display, shower room · locker etc. Urban workers run with the Sunrise and run with the sunset. That scene is Orange which is a brand color.
They recommend start, a new lifestyle that is healthy and stylish in the Shanghai city. (Tomohiro Katsuki / PRISM DESIGN)

 

【RUNNER CAMP Flagship Concept Store】
Location:Infinite Plaza Shopping Center L1W07/L2W0708,Lake Road 168, Huangpu District, Shanghai ,China
Open:Jun, 2017
Design:PRISM DESIGN Tomohiro Katsuki
Collaboration;office coastline
Floor area:1F 268㎡ / 2F 375㎡
Photo:Alessandro Wang

 

RUNNER CAMP是个自上海的专业跑步装备品牌。他们提议跑步生活及装备配选平台,最近在上海新天地无限极荟购物广场开出了首家体验店。
我们设计这家店之际以“Urban Athletics”为概念主题,为了表现上海市内有建筑物的高低差,我们设置了巨大楼梯。在店内使用材料都是一般的工业材料,主体采用是排水沟作为使用的金属网子对融合展示柜UNIT。此外,用吸音材料、隔热材料、混凝土等来试行和功能性搭配。
这次新建造楼梯就促进了上下两个楼层紧密互动。1层是售卖店和运动鞋咨询体验区。2层是专业运行的 GYM 训练功能,LED 显示屏互动体验大型空间,会员俱乐部用淋浴房、储物柜等,运动的跑步者平台。
RUNNER CAMP的品牌颜色是橘色,表达城市跑者在日出时开始跑步,日落时也开始跑步的场景。他们由上海建议健康且时尚在都市新的生活方式。(胜木知宽 PRISM DESIGN

 

【RUNNER CAMP 跑步概念店】
地址:中国 上海市黄浦区湖滨路168号(近新天地) 无限极荟购物广场2层
开业:2017年6月
室内设计:PRISM DESIGN 胜木知宽
设计合作;office coastline
实用面积:1层:268平米 ・2层:375平米
摄影:Alessandro Wang

JOTARO SAITO GINZA SIX店

s1 s2 s3

s4

s5

s7s6
「伝統こそ最新」をテーマにモノづくりに挑戦し続ける、キモノデザイナー・斉藤上太郎氏。その世界観を、同氏が手掛けるプロダクトとのコラボレーションで生まれた織物の色彩を用い、その移ろいによって表現しました。エントランスは、「鎧×スチームパンク」をテーマに、コッパーサテンやクロム鋲、木と鉄と真鍮の象嵌を展開しています。売り場の壁面着物陳列棚は、白いセメント木毛板の乱貼りとし、システム什器を採用。1本アームの角度可変棚は、裏面のコッパー仕上げが影に温かみを溜め込みます。試着室は、21枚の襖で、大奥・御鈴廊下のように可変性を持たせました。島什器は、ミュージアムのイメージをベースとし、コッパーサテンのフレームに、グレーのセラミックスラブの収納を合わせ、繊細さと重厚さを表現しています。カフェは、H鋼の柱でS字を描き、売り場とを緩く隔てて空気感を影響し合わせ、商品を「見るだけ」から「お茶&スイーツ休憩」、そして「購入」という楽しみを店内で連続させ、完結させることを意図しました。カウンター席は紫のグラデーションの染色で色っぽく、テーブル席は銀座の空をモチーフにした織物を背景とし、蹴鞠をイメージした格子がレイヤーとなって、朝夕の逆光感を演出します。これらのデザインにより、お客様の着物姿が陰翳の中で美しさを増す空間になっています。(樋口泰輔/ベルリーナ

 

JOTARO SAITO GINZA SIX店
所在地:東京都中央区銀座6-10-1 ギンザシックス4階
オープン:2017年4月20日
設計:ベルリーナ 樋口泰輔 羽吉久美子 入山きらら
床面積:247㎡
撮影:ナカサ&パートナーズ

 

Jotaro Saito is a Kimono, Japanese traditional clothing, designer who continues to challenge creations based on his theme “Tradition is the latest”. I expressed his view of the world by the change of fabric’s colors which was born in collaboration with his products. Entrance is decorated with copper satin, chrome rivets, and damascening of wood, iron, and brass based on the theme of “armor x steam punk”. Wall Kimono display shelves used as store fixture have randomly affixed white wooden fibre cement boards on the surface. The angle changeable one arm shelf has the copper finish on the back which gives warmth in the shadow. The fitting room was made of 21 sliding doors, making it variable like the Edo period style. The independent fixture is based on the image of the museum and combines the storage of the gray ceramic slab with the frame of the copper satin to express the delicacy and the heaviness. The cafe draws an S character with H steel pillar, which separates the space loosely from the selling zone, and complete the continuous experience from “just watching” through “tea & sweets break” to “purchase”. The counter seat is made sexy with the purple gradation dyeing and the table seat has Ginza’s sky as its background. The layers of lattice works create the backlighting in the morning and the evening. Those design works and effects increase the beauty of Kimono. (Taisuke Higuchi / Berlina)

 

SAITO JOTARO
Location:GINZA SIX 4F, 6-10-1, Ginza, Chuo-ku, Tokyo
Open:Apr. 20th, 2017
Designer:Berlina Taisuke Higuchi Kumiko Hayoshi Kirara Iriyama
Floor area:247㎡
Photo:Nacasa & Partners

 

齐藤上太郎是个和服设计家,以“传统才是最新”为主题坚持做衣服。我们这次设计他的新店之际为了表现他的新价值观就用了织物的色彩变化,那些织物是跟他们协作的。店铺门口“铠甲和科幻“为主题,铜色缎子、铬色铆钉以外客人也会看到木材、铁材、黄酮来做的镶嵌。墙面陈列架是把白水泥木丝板随意贴附的,并采用了配套式用具。可变角度架子只有一个扶手,背面的铜色加工给影子温暖的气息。在试穿间摆设了21把隔扇,就有灵活性像江户时代城堡内的走廊一样。独立架子以美术馆的形象为灵感,铜色缎子做的格子和灰色制陶的收存库搭配了,表现细腻且稳重。店内附设咖啡厅,用H型钢材来描绘S的字母,和气地隔开咖啡厅区和购买区。在店里客人不仅看商品,也会休息、买东西,都在同一空间享受。紫色浓淡的柜台带着妖媚的气质,餐桌背后有着银座天空为主题的织物和日本传统踢球游戏为主题的棂,它们体现早晨和傍晚的逆光。为了让客人及和服打扮得更美丽,我们演出了阴影空间。(桶口泰辅 Berlina

 

JOTARO SAITO GINZA SIX店
地址:东京都中央区银座6-10-1 GINZA SIX 4F
开业:2017年4月20日
室内设计:Berlina 桶口泰辅 羽吉久美子 入山きらら
实用面积:247平米
摄影:Nacasa & Partners

Hills Avenue 銀座店

h0 h1h3h2h4

h5
シューズショップ「Hills Avenue 銀座店」の空間デザインでは、これまでにない新しい靴の見せ方を表現しています。Hills Avenue独自の軽量化技術により生み出された靴の軽さを表すため「浮遊」をモチーフとし、棚で構成される通常のショップの概念ではなく、店内に靴が浮いているようなデザインとしました。総面積約300㎡の広々とした店内には、700もの細いスチールのロッドが重なり合い、白いレイヤーを生み出すことで、森のような空間を表現。さらにそのスチールの間に500個以上の円盤をランダムに設置し、無数の靴を展示することで、靴たちが空中に姿を現します。それはまるで白い森の中で靴が浮遊しているような幻想的な情景です。日中は店内に自然の光が注ぎ込み、夜は夕焼けのように黄色いライトが空間全体を染め、朝から夜まで絶えず街を行き交う人々を惹きつけます。(TOKUJIN YOSHIOKA DESIGN

 

Hills Avenue 銀座店
所在地: 東京都中央区銀座2-3-1
オープン:2017年5月19日
設計:TOKUJIN YOSHIOKA DESIGN
床面積:1階118㎡、2階182㎡

 

In the spatial design of the shoe shop “Hills Avenue Ginza”, we expressed a new way of showing shoes. To express the lightness of shoes, which was created by Hills Avenue’s unique technology of weight reduction, “floating” was chosen as a design motif. Unlike an ordinary shop style consisted of shelves, our design plan was to make shoes floating in the shop. In the spacious store with a total area of ​​about 300 m², overlapped 700 thin steel rods create white layers and then show it like a forest. Besides, by placing more than 500 disks randomly among the steel rods and displaying numerous shoes, the shoes appear in the air. It is a fantastic scene as if the shoes are floating in a white forest. In the daytime, natural light is poured into the store and at night, the yellow light dyes the whole space like a sunset. It attracts passersby in town continuously from morning till night. (TOKUJIN YOSHIOKA DESIGN

 

Hills Avenue Ginza
Location:2-3-1, Ginza, Chuo-ku, Tokyo
Open:May 19th, 2017
Designer:TOKUJIN YOSHIOKA DESIGN
Floor area:1F 118㎡ / 2F 182㎡

 

女鞋专卖店Hills Avenue的最新店铺是银座店。在那里设计室内装饰之际我们完全以新方式突出鞋子。Hills Avenue的鞋子,他们用独自开发的技术实现了轻量化。为了表现那个“轻快”,我们故意没用普通架子,而采用了新概念——让鞋子悬空的设计。面积共有300平米的店内我们布置700多根白钢条,钢条令人感觉好像在森林中似的。而且我们在钢条之间把500多个圆盘随意摆设,在那些圆盘上展示的鞋子看上去都漂在空中。这是宛如鞋子漂浮在白色森林中的梦幻情景。白天阳光从窗户射进来,夜晚灯光照射就像晚霞,整天都吸引着行人。(TOKUJIN YOSHIOKA DESIGN

 

Hills Avenue 银座店
地址: 东京都中央区银座2-3-1
开业:2017年5月19日
室内设计:TOKUJIN YOSHIOKA DESIGN
实用面积:1楼 118平米・2楼 182平米

ISSEY MIYAKE – MILANO STORE

m10 のコピー

m0 のコピー

m1 のコピー

m3 のコピー

m4 のコピー

m5 のコピー「歴史と未来 ー浮遊する円盤ー」。歴史的な街並と建造物の外観、そして未来を象徴するアルミニウムを対比させることで生み出された空間。相反する時間を表現することで、その場所にしかない美しさがつくり出される。人は二つの時間に憧れを抱くのではないか。それは、まだ見ぬ未来と、長く培われた古い歴史である。
イタリア建築が建ち並び、ミラノの洗練された街並が続くモンテ・ナポレオーネ通り。その通りに隣接する19世紀の建築の中にこの空間はある。時を経てつくり出されたテクスチャーと、未来的な素材を対比させることで、異なる時間のコントラストを表現した。空中に浮遊する円盤状のアルミニウム彫刻は、透明感と特殊な色合いを持つ色彩を纏い、自然のエネルギーを象徴するグリーン、オレンジ、ブルーによって、まるで布のように染められている。そこには「ISSEY MIYAKE」のものづくりのように、テクノロジーと手仕事を融合させる考え方と調和したデザインが映し出されている。(吉岡徳仁、文責BAMBOO)

 

ISSEY MIYAKE – MILANO STORE
所在地:Via Bagutta 12, 20121, Milano
オープン:2017年3月14日
設計:吉岡徳仁
床面積:500㎡
Photo:Olivier Baco

 

“History and Future -a floating saucer-”. The store space is produced by contrast between historical city views & architectures and futuristic aluminum. A unique beauty is born from conflicting times. People admire two different times, namely, unseen future and old history.
There are many Italian style old buildings on the street, Via Monte Napoleone in Milan, Italy. The store is located in the 19th-century building near the street. I created contrast between two different times by comparing antique texture with futuristic material. The floating aluminum saucer in the air has transparency and special colors, being dyed in green, orange, and blue as if it were a textile. The space reflects the idea of ISSEY MIYAKE’s creation that is to fuse technology with handiwork. (Tokujin Yoshioka)

 

ISSEY MIYAKE – MILANO STORE
Location:Via Bagutta 12, 20121, Milano
Open:Mar. 14th, 2017
Design:Tokujin Yoshioka
Floor area:500㎡
Photo:Olivier Baco

THE PARK・ING GINZA

a1

a2

a3

a4

a5

a6

a7 のコピー

「THE PARK・ING GINZA」は、藤原ヒロシ氏のディレクションによるショップ「the POOL aoyama」に続くプロジェクトとして進められてきたコンセプトストア。藤原氏は、the POOL aoyamaの時期から3つの“プール構想”があった。青山でのプール、新宿伊勢丹でのプールバー、そして、駐車場を使ったモータープールだ。
ロケーションは、銀座・数寄屋橋の交差点に面する銀座ソニービルの地下3〜4階。今回のスペースの特筆すべきポイントは、地下3階部分が「西銀座駐車場」に隣接しており、利用者が(車でさえも)直接アプローチすることができること。この特殊なロケーションが、今回のプロジェクトの中心となっている。
この駐車場は、数寄屋橋交差点から新橋駅まで長く続く外堀通りの地下にあり、800台の車を収容しながら、レンタカー受付、休憩スペース、飲食店などのテナントが同居している。我々は、この駐車場の都市の中での独特の存在感、テナントとの共存の仕方に着目し、それらといかに共存しながらストアとして成立していけるかに注力した。ストアの構成は、カフェや物販、展示のスペースをあえて混在させている。それぞれのスペースは、不定期に用途が変わったり、さまざまなイベントが展開できるようになっている。東京の魅力の一つである刹那的な感じを空間化することで、利用者を刺激し、魅力と感じてもらえる存在(空間)とした。また、その刹那的なフレキシビリティに追従するために、建設現場で使われている仮設材を用いて空間を構成。それらは、西銀座駐車場でもともと多く使われている材料から着想したものであった。
「THE PARK・ING GINZA」は、都市の状況に共存し、“違和感なく違和感をつくりだしている”、まさに東京そのものを表現したストアである。(荒木信雄/アーキタイプ、文責BAMBOO MEDIA)

 

THE PARK・ING GINZA
所在地:東京都中央区銀座5-3-1 ソニービル地下3階/地下4階
オープン:2016年3月26日
ディレクション:藤原ヒロシ
設計:荒木信雄/アーキタイプ 荒木信雄 岡村健太
設計協力:丹青社
床面積:725.63㎡/地下3階247.89㎡、地下4階477.74㎡
Photo:Atsushi Fuseya (magnet)

 

“THE PARK・ING GINZA” is located in the third and fourth basement floors of Sony Building in Ginza, Tokyo. The characteristics of this location are that the third floor is connected to “West Ginza parking lot” so customers can directly approach to the store by car.
The parking lot has a capacity of 800 cars and several tenants: auto rental service counter, rest space, and restaurant. We focused on the unique existence of this parking lot in a city and the way of coexistence with other tenants.
The store consists of café, retail section, and gallery space. We intentionally mixed those factors. Use of each space can be changed on irregular bases so that various events can be held. An ephemerality, which is one of Tokyo’s appeals, gets spatialized and then inspires and attracts customers. We adopted temporary materials that are used in a construction site throughout the store. The same materials were also originally used in the parking lot. The store coexists with a city and “creates a feeling of strangeness in no strange way”. The store is Tokyo itself. (Nobuo Araki / The Archetype)

 

THE PARK・ING GINZA
Location:3/4F basement floors of Sony Building, 5-3-1, Ginza, Chuo-ku, Tokyo
Open:March. 26th, 2016
Direction:Hiroshi Fujiwara
Designer:Nobuo Araki / The Archetype Nobuo Araki Kenta Okamura
Design cooperation:Tanseisha
Floor area:725.63㎡ / B3F 247.89㎡ & B4F 477.74㎡
Photo: Atsushi Fuseya (magnet)

 

Dressages Johnbull Private labo

_U1

_U2

_U3

Dressages【ドレサージュ】は、Dress【ドレス】とage【集合体】を合わせた造語で「ヴィンテージ」と「モダン」をキーワードに上質なモノを集めて詰め込んだJohnbull Private laboの新業態。このコンセプトをインテリアエレメントにも昇華し、今までの業態のデザインでは無かったディテールとマテリアルの質感の合致を目指した。50.9㎡という小さな空間にレディース、メンズがあり、既存店には無かった商品展開とアンティークやデッドストックまで様々なMDを並べる計画。空間も同じくアンティーク、クラシックな色とディテールがあり、インダストリアルなものとモダンな表現に。雑多な要素を削り落とし、それを「シンプル、ミニマル」などと言い、形にするのは容易い。しかし、ここでは敢えて全てを配置しながらバランスを保とうとしている。Johnbullは、メーカーでもありブランドでもある。その全てへの拘りを小さなセレクトショップという形に出来たのではないかと思う。(大園貴生/salt.)

  • 「Dressages Johnbull Private labo」(ドレサージュ ジョンブルプライベートラボ)
  • 所在地:大阪市北区大深町4-20 グランフロント大阪 南館1F
  • 設計:salt. 大園貴生
  • オープン:2013年4月26日
  • 床面積:50.9㎡
  • Photo:下村康典

        

“Dreassage” is a new shop style produced by Johnbull private labo, combining the idea of “Dress” and “age”. The shop gathers and crams high quality products and keywords are vintage and modern. We sublimated this concept into interior elements and aimed to mix new details and materials which existing shops didn’t have. In the small 50.9㎡shop, the shop planned to sell not only women’s and men’s fashion items but also other kinds of products such as antique goods and dead stocks that had never been sold before. The space of the shop itself also will have the taste of antique and classic, as well as industrial and modern atmosphere. It’s easy to say “simple and minimal” by getting rid of disorderly elements. But we rather challenge to place all items and still keep balance. Johnbull is a maker and a brand at the same time. We think we could realize their aspiration as a small select shop.(Takao Ozono/ Salt.)

  • 【Dressages Johnbull Private labo】
  • Location: Grand Front Osaka South building 1F, 4-20 Ofuka-cho, Kita-ku, Osaka-shi, Osaka
  • Designer: Salt. Takao Ozono
  • Open: April 26th, 2013
  • Floor area: 50.9㎡
  • Photo: Yasunori Shimomura

 

Johnbull
http://www.johnbull.co.jp

salt.
http://salt-inc.net/

ADRIANO GOLDSCHMIED/AG OMOTESANDO

L.A.セレブデニムの代表格と呼ばれるブランド” ADRIANO GOLDSCHMIED “の日本初出店。本国アメリカのAGのお店には店のアイコンのように巨大なスチール製の「A」と「G」のマークが棚に埋め込まれている。日本の店にもそれと同様の物を入れたいとの要望を受け、同様にアメリカのAG本社内の工場で日本の現場のサイズに合わせて製作し、日本に輸送して設置した。同じく木材もアメリカの店と同じ材料をAG本社から輸送し棚や什器に使用、素材感がアメリカの店と相違無いよう細心の注意をした。また、AG の西海岸のゆったりした雰囲気を日本のこの場所でも感じてもらえるよう、アメリカの店と異なりそれほど高くない日本の天井に高低差を付け、ロフトのような意匠を加えることで空間に広がりを持たせ、トップライトに見立てた光天井を奥のスペースに設けることで開放感のある空間を演出している。白とモルタルを基調とした内装の中にバランス良く施された木とスチール、レンガのマテリアル感が表情豊かなAGのデニムをより際立たせている。(三橋 崇/ペブル)



  • ADRIANO GOLDSCHMIEDAG OMOTESANDO
  • 所在地:東京都港区北青山3-5-25
  • オープン:2012316
  • 設計:PEBBLE Co.,Ltd. 三橋 崇 平山拓也
  • 床面積:124.7
  • Photo:高山幸三



This is the first store in Japan for the brand “ADRIANO GOLDSCHMIED”, known as the representative of L.A celebrity denim brand. By the request of the brand director in Japan, the huge steel logos “A” and “G”, that are embedded in the shelf of the main store in US, were specially made for the store in Japan at the factory in US, and was transported to Japan. Other wooden materials used for shelves, furniture and fixtures were also transported from US, with the utmost attention to make the feelings of the material in the store similar to that of US. In order to create a relaxed atmosphere just like to the main store in west coast, PEBBLE created up down on the ceiling which is not so high as the US, and added a loft style area to offer an extra wide open space. In addition, using a light ceiling to resemble a top light also provides the open feeling. An excellent balance of wood, steel and brick, greatly matching in the white and mortal based interior, even highlights the expressive denim of “AG”. (Takashi Mitsuhashi / peble)



  • ADRIANO GOLDSCHMIEDAG OMOTESANDO
  • Location:3-5-25, Kitaaoyama, Minato-ku, Tokyo
  • Open:March 16th, 2012
  • DesignerPEBBLE Co.,Ltd. Takashi Mitsuhashi、Takuya Hirayama
  • Floor area : 124.7
  • Photo:Kozo Takayama



   


  

LINES

This exhibition space for interior furnishings is made by gathering a variety of outlines, each one tracing a small space. The scale of this kind of small space is not that of a room, but more like an extension of the furniture. The combination of the various outlines creates a rich visual field where the visitor can view the furniture from the outside or by passing through. Not so much a physical object, the intervention forms a loose environment with a unique scale and visual condition. In this space, it is the visitor and the furniture that take on a new presence. (Chikara Ohno)

 

  • LINES
  • Location: DIESEL SHIBUYA B1F, 1-23-16 Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo
  • Open: February 2013
  • Designer: Chikara Ohno, Simon Williams
  • Floor area: 57.63
  • Photo: Toshiyuki Yano

  

  

輪郭線だけで出来たとても小さな空間を重ねて、家具を展示する場所をつくります。それは、部屋と言うより家具の延長と言うべき身近なスケールの空間単位が連続する場所です。またそれぞれの輪郭線がお互いに重なり合って視覚的に複雑な状況をつくる場所でもあります。来場者は、展示されている家具を輪郭線の外から眺めたり、中に入ってそこを通り抜けることが出来ます。特異なスケールと状況だけがあり、強い実体はない。そんな場所に家具と来場者だけが具体的に浮かび上がるような展示風景を考えました。(大野 力)

  

  • LINES
  • 所在地:東京都渋谷区渋谷1-23-16 ディーゼル渋谷 地下1
  • 竣工:2013 2
  • 設計:大野 力、サイモン ウィリアムズ
  • 床面積:57.63
  • Photo:矢野紀行

  

  

  

 

 

Zoff+ラゾーナ川崎プラザ店

「Zoff+」(ゾフ プラス)の新たな”変化”を、空間とそれが与える感覚で表現することを考えた。「眼鏡が変わると気持ちが変わる」をテーマに、空間全体を自然の要素で構成、不偏的かつニュートラルな感覚の空間を創り出した。想定したのは、ここで体感する出来事が人々に無意識にさまざまな感覚を付与するような空間である。間接照明の光とグラデーションにより、地平線から昇る朝陽が差し込むかのような温かみのある柔らかな光/曲線の造形に包み込まれる空間の中で感じる日常の喧噪からの開放と安心感/LEDの光で輝き発光する透明アクリルの列柱で眼鏡を宙空に浮かび上がらせることで新たな視点で見せる立体的造形とフォルム・・・。こうした体験は、ただ単に眼鏡を「購入する」という行為の場というだけではなく、「気持ちが変化する」「心地の良い」空間を演出し、感覚に訴えかけるとともに、滞在性も高めることになる。(安達豊明/柿谷耕司アトリエ)

   

  • Zoff+ ラゾーナ川崎プラザ店」
  • 所在地:神奈川県川崎市幸区堀川町72-1 ラゾーナ川崎プラザ3
  • オープン:20127
  • 設計:柿谷耕司アトリエ 柿谷耕司 安達豊明
  • 床面積 :96.29
  • Photo:大瀧 格

We tried to express the new “change” of “Zoff+ (Zoff plus)” with a space itself and a feeling created by the space. We created the space of an unbiased and neutral feeling by constructing the room with natural elements based on the theme “If you change your eyewear, it changes your mind”. We assumed the space as a place which gives various feelings to people unconsciously while they are experiencing events in there. Warm and soft lights just as a sun-light rising over the horizon created by the gradations of indirect lightings, emancipation from the bustle of everyday life and a feeling of security that are created by the space enfolded with a curving figure, a steric figure and form presented in a new point of view by floating eyewear in the space with transparent acrylic columns glowing with LED lightings, …. These experiences not only make this place to “buy” eyewear but also to “change your mind” or to “be comfortable” and then appeals to consumers and lengthen their staying time. (Houmei Adachi / Koji Kakitani Atelier)

  • 【Zoff+ LAZONA Kawasaki Plaza】
  • Location : LAZONA Kawasaki Plaza 3F, 72-1 Horikawacho, Saiwai-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
  • Open : July, 2012
  • Designer : Koji Kakitani Atelier, Ltd.  Koji Kakitani  Houmei Adachi
  • Floor area : 96.29㎡
  • Photo:Kaku Ohtaki

 

1 / 212